La vaca bruna dels Pirineus és una raça de vaca pròpia de les comarques dels Pirineus Catalans: Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Alt Empordà, Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Ripollès i Solsonès.
La producció i comercialització de carn d'aquesta raça es duu a terme com a producte d'Indicació Geogràfica Protegida. Es comercialitza amb la marca Bruneta sota la IGP Vedella dels Pirineus Catalans, aquesta identificació té una reputació i una qualitat concreta i la producció, la transformació o l'elaboració es realitzen en la zona geogràfica delimitada.
Característiques
- Capa de color bru amb tonalitats uniformes i descoloriments cap a les aixelles, el ulls, el baix ventre, el morro, la cara interna de les extremitats, el braguer, i el perineu.
- Pèl fi i espès de llargada uniforme.
- Borló de la cua més fosc que la capa.
- Musell negre.
- Mucoses rosades.
- Papada no excessiva.
- Coll gros i recte i una mica convex en els mascles.
- Ventre gros.
- Musculatura molt desenvolupada.
- Caràcter molt dòcil.
- Orelles grosses i rectes amb pèls a la part interna.
- Banyes de color blanquinós amb les puntes negres.
- Ulls grossos i mai enfonsats.
- Narius grossos en un morro ample.
No hay comentarios:
Publicar un comentario